Lelystad Airport

Lelystad Airport is een dochteronderneming van Schiphol. Op het moment wordt het vliegveld vooral gebruikt voor les- en rondvluchten. De vliegschool van Martinair (Martinair Flight Academy) gebruikt Lelystad Airport veelvuldig.

De luchthaven kwam dit jaar in het nieuws doordat er serieuze plannen zijn gemaakt om het vliegveld te laten doorgroeien tot een sterke regionale speler. De bedoeling is dat chartervluchten worden verplaatst van Schiphol Airport naar Lelystad. Tussen Lelystad en Schiphol zou een goede transport verbinding moeten komen. In juni 2014 is een concept-luchthavenbesluit naar de Raad van State gestuurd. Lelystad zou over een aantal jaren (in 2018) vluchten moeten gaan afhandelen. Schiphol Airport is tot nu toe geen voorstander geweest van de plannen.

De groei van Schiphol is naar beneden gesteld. Bovendien worden vliegtuigen steeds stiller waardoor de noodzaak voor een naastgelegen vliegveld minder is. Desondanks heeft het kabinet de plannen toch doorgezet. De provincie Flevoland en de gemeente zien een uitbreiding van Amsterdam Lelystad Airport wel zitten. Ze denken dat het vliegveld een belangrijke motor kan worden voor de regionale economie. Volgens een onderzoeksbureau zal uitbreiding van het vliegveld minstens 2500 banen opleveren. Tegenstanders van het vernieuwde vliegveld wijzen op de regionale vliegvelden in Twente en Maastricht die veel geld gekost hebben en geen succes zijn geworden. Ook de boeren rondom Lelystad Airport willen compensatie voor de vele vluchten over hun land.

parkeren
Op het moment zijn er twee parkeerterreinen. P1 tegenover de terminal heeft 150 plaatsen. P2 heeft plaats voor 500 auto’s en ligt tegenover Luchtvaartpark Aviodrome. Wanneer het vliegveld daadwerkelijk zal worden uitgebreid is de verwachting dat het aantal parkeerplaatsen sterk zal stijgen. Het besluit is in 2017 inmiddels gevallen: Lelystad Airport wordt in de nabije toekomst het vliegveld voor de vakantievluchten van Schiphol. Er is nog veel weerstand maar Schiphol heeft anders nauwelijks ruimte om te groeien.

Lelystad – Flevoland

Flevoland is een provincie en bestaat uit een aantal polders die zijn drooggemalen: de Noordoostpolder, Oostelijk Flevoland en Zuidelijk Flevoland.
Hoofdplaats is Lelystad met 76.000 inwoners. De grootste stad in Flevoland is Almere dat enorm gegroeid is en bijna 200.000 inwoners heeft. De Flevolijn is de treinverbinding door de Flevopolder die Almere met Lelystad verbindt. De Hanzelijn verbindt Lelystad met Zwolle (50km). Van Lelystad naar Schiphol is 1 uur en 8 minuten reizen. Passagiers moeten een overstap maken in Bijlmermeer/Arena. Van station Amsterdam Centraal naar Parijs is 3 uur en 17 minuten met de Thalys. Met het vliegtuig is het 1 uur en 15 minuten vliegen vanaf Schiphol naar Paris CDG.

Vakantie

Last minute Frankrijk
Rondreis